Apotekaren: ”Viktigt att veta varför man har torra ögon”

Torra ögon kan orsakas av flera olika saker. Men för att kunna hitta rätt behandling behöver man inte bara veta vad som orsakar ens problem utan även vilken typ av torra ögon man lider av. Medilens Nordics apotekare Jonathan Zeerak reder ut skillnaderna och förklarar hur deras ögondroppe EvoTears kan vara en del av lösningen. 

Torra luftkonditionerade miljöer och hög skärmexponering är två vanliga orsaker till torra ögon. Det beror på att torr luft får vattnet i ögats tårfilm att avdunsta fortare och att det blå ljuset från skärmar minskar blinkreflexen. Att blinka ofta är viktigt för att fylla på både vatten- och fettlagret i ögat. 

Två typer av torra ögon

För att kunna behandla sina torra ögon effektivt är det viktigt att veta vilken typ av torra ögon man lider av. Jonathan Zeerak är legitimerad apotekare och Key Account Manager på Medilens Nordic. Han förklarar att det finns två olika typer av torra ögon samt en blandform.

– Antingen har man för liten vattenproduktion i tårfilmen eller så har man för liten fettproduktion i tårfilmen. Torra ögon på grund av liten vattenproduktion kännetecknas ofta av röda och grusiga ögon med besvär som kan uppkomma närhelst under dagen. Torra ögon på grund av liten fettproduktion kännetecknas istället av rinnande och svidande ögon där besvären främst känns av under morgon och förmiddagen, säger Jonathan. 

Har du torra ögon? Läs mer om EvoTears här 

EvoTears behandlar den vanligaste typen

Om man lider av för liten fettproduktion, vilket är den vanligaste orsaken till torra ögon, kan Medilens Nordics nya ögondroppe EvoTears vara lösningen.

– Tårfilmen består av flera olika lager, två av dessa är vattenlagret och fettlagret, även kallat det lipida lagret. Det lipida lagret ligger över vattenlagret och förhindrar att vattnet rinner ut eller avdunstar från ögat. EvoTears återställer balansen i det lipida lagret och stabiliserar vattenavdunstningen, förklarar Jonathan.

EvoTears är även den enda ögondroppen på den svenska marknaden som varken innehåller vatten eller emulgeringsmedel.

Se hur EvoTears förhindrar att tårvätskan avdunstar


Medilens Nordic är en ledande leverantör av produkter mot besvär med torra ögon i Norden. Produkterna finns representerade på apotek och hos optiker. Vi startade 1997 och är ett agenturföretag som säljer produkter inom ögonvård till ögonläkare, ögonkirurger, ögonsköterskor, ögonmottagningar, optiker och vårdcentraler.

Sedan 2003 representerar Medilens serien HYLO ögonvård och i Sverige har vi marknadsfört produktkonceptet under namnet "Pigga Ögon". Produkterna är tillverkade av det tyska läkemedelsföretaget URSAPHARM Arzneimittel GmbH som är både nummer ett i Tyskland och ett av Europas ledande företag inom receptfria produkter som behandlar besvär med torra ögon.

Kontakt
Varmt välkomna att kontakta oss!

Telefonnummer: 042-14 12 25
E-post: piggaogon@medilensnordic.com
Via vårt kontaktformulär.