Torra ögon, ett fenomen som blivit allt vanligare i spåren av Corona-pandemin

Torra ögon är ett ökande problem i samhället. Det finns många orsaker till det, som ökande skärmexponering, vistelse i luftkonditionerade miljöer, kontaktlinser, läkemedelsbiverkningar, rökning och stigande ålder. Även vissa sjukdomar eller konserveringsmedel i ögondroppar kan påverka och kvinnor drabbas oftare. Nu lanseras ögondropparna HYLO Dual Intense, en produkt som verkar effektivt och långverkande mot ögontorrhet. 

De flesta vet inte om att de har torra ögon. Många säger att ögonen rinner, svider, skaver, är röda och känns grusiga eller att synskärpan blir sämre. Uppskattningar tyder på att så många som var fjärde person lider av torra ögon i olika grader, det innebär att 2,5 miljoner invånare kan vara drabbade.

– Torra ögon är inte klassat som en sjukdom, men hade det varit det, så hade det varit en av Sveriges vanligaste folksjukdomar, säger Apotekare Jonathan Zeerak på Medilens Nordic.

Därför kan man få torra ögon av munskydd
Problemet med torra ögon har ökat i samhället genom åren. Det finns ett samband mellan den ökande skärmexponeringen och vistelsen i luftkonditionerade miljöer och torra ögon. Och pandemin har inte direkt gjort det enklare. Många svenskar arbetar just nu framför datorskärmarna på sina hemmakontor och nu kommer enstaka rapporter om torra ögon på grund av användning av munskydd, ett nytt fenomen i spåren av Covid-19.

– Absolut, det är helt rimligt att utandningsluften blir vinklad mot ögonen på grund av att munskyddet och påverkar tårfilmen, säger Jonathan.

Hur ska man behandla torra ögon?
Besvär med torra ögon uttrycks ofta i en varierande gråskala och det kan vara allt ifrån tillfälliga till kroniska och långvariga besvär. Det är även väldigt subjektivt hur mycket besvär man har och hur man ska behandla det.

– Att gradera och diagnosticera torra ögon kräver kunskap och kompetens och där kan man få hjälp och råd hos sin ögonläkare, optiker eller på apoteket, säger Jonathan.

Lite förenklat kan man säga att torra ögon beror på två grundläggande och olika orsaker. Den ena orsaken är brist på lipider – fett - i det supertunna yttersta lagret som förhindrar att tårarna rinner ut eller avdunstar för snabbt. Den andra orsaken är för liten mängd av tårvätska som beror på vattenbrist i tårfilmen. Brist på lipider kan man åtgärda med rätt typ av ögondroppe som tillför lipider eller som indirekt stabiliserar det underliggande vattenlagret. Viktigt då att man undviker konserveringsmedel och emulgeringsmedel. Övriga besvär behandlar man med en fuktbindande och smörjande ögondroppe.

– Har man stora besvär kan man behandla kontinuerligt på dagen och till natten kan man komplettera med en smörjande ögonsalva, säger Jonathan.

Han poängterar att det är viktigt att vara uppmärksam på vilka symptom man har om man har torra ögon, eftersom symptomen kan avslöja lite åt vilket håll det pekar.

– Har du rinnande ögon, röda och svullna eller irriterade ögonlock, känner du ett svidande eller brännande känsla i ögonen och har du besvär mer uttalad på morgonen så är det med största sannolikhet lipidbrist. Stämmer inget av dessa symptom så är det nog vattenbrist i tårfilmen, säger Jonathan.

HYLO Dual Intense lanseras för de med ihållande besvär
För den som har svårare, kroniska och sammansatta besvär eller bara vill ha något som är riktigt bra och långverkande lanserar Medilens Nordic nu ögondropparna HYLO Dual Intense. Med sin unika formula vårdar och smörjer de effektivt torra ögon samtidigt som de lindrar inflammatoriska symptom. HYLO Dual Intense innehåller, precis som övriga HYLO-serien, både högkvalitativ hyaluronsyra men även det ytterligare starkt fuktbindande ämnet Ectoin.

HYLO Dual Intense påverkar även lipidlagrets stabilitet genom att binda till sig det undre vattenlagret så tight att även det övre tunna lipidlagret blir segare och på så vis stabilare. Resultatet blir att torrheten successivt försvinner i takt med att ögats balans i tårfilmen återställs. För den som har besvär med röda, svidande eller rinnande ögon finns det alltså snabb hjälp att få med receptfria HYLO Dual Intense.
 

Medilens Nordic är marknadsledande inom ögonsegmentet och har en produktportfölj med hela 7 produkter för torra ögon, samtliga med 6 månaders hållbarhet efter öppning och helt fria från konserverings- och emulgeringsmedel. Vi har en bred produktportfölj för att torra ögon i sig är komplex och för att det ska vara enkelt att hitta en produkt som passar det individuella behoven.

Läs mer här